Ordfører-klummen: En holdbar seniorpolitik kræver støtte fra alle
En forudsætning for flere seniorer i arbejde er, at arbejdsgiverne får ryddet kraftigt op i indgroede fordomme om seniorer, skriver ældreordfører Pia Kjærsgaard fra Dansk Folkeparti.
Senest opdateret: tirsdag 26. december 2023
Det var opløftende læsning, da Faglige Seniorer for nyligt bragte en artikel om, at 70-årige i dag er lige så friske i hovedet som 60-årige, og at 80-årige er klarere i hovedet, end de var i 2000. Artiklen baserede sig på en videnskabelig undersøgelse, foretaget i den norske by Tromsø, hvor 45.000 personer siden 1974 har deltaget.
Resultatet harmonerer fint med mine egne iagttagelser i min omgangskreds, og jeg tilhører jo desuden selv kategorien af seniorer, som stadig arbejder – noget, som jeg hver dag sætter meget stor pris på. Jeg er glad for at kunne gøre nytte.
Ordfører-klummen
Faglige Seniorer mener, at der er brug for langt mere politisk fokus på seniorerne i Danmark.
Det kan være emner som seniorers muligheder på arbejdsmarkedet, seniorers sundhed, seniorboliger, ældrepleje og meget, meget mere.
Derfor har vi inviteret udvalgte ældre- og beskæftigelsesordførere fra Folketingets partier til på skift at skrive indlæg til “ordfører-klummen” i Faglige Seniorers nyhedsbrev.
Desværre stemmer seniorernes lyst til at arbejde langt fra overens med arbejdsgivernes lyst til at ansætte og beholde dem på arbejdspladsen. Det mærker folk helt ned i 60-års alderen. De bliver i højere grad afskediget end deres yngre kolleger, og mange af dem har urimeligt svært ved at komme ind på arbejdsmarkedet igen.
En undersøgelse fra DJØF har vist, at beskæftigelsen i Danmark kunne øges med 52.000 personer, hvis vi var lige så gode til at beskæftige og fastholde erhvervsaktive, som de er Sverige, og sammenligner vi med Norge, ville det handle om 66.000 personer.
Regeringens fraser om, at vi skal arbejde mere og mere – ja, sågar på bekostning af helligdage – må klinge ualmindeligt hule for de mennesker, som modtager en fyreseddel på grund af deres alder. For der er jo åbenbart slet ikke brug for dem.
Samtidig får vi tudet ørerne fulde om, at vi skal se på fleksible arbejdstider, ”work-life-balance” eller hybridarbejdspladser, og at vi efter corona-nedlukningerne har fået et langt mere fleksibelt arbejdsmarked. Men det passer jo slet ikke. I hvert fald er den udvikling gået hen over hovedet på seniorerne. De er ikke inviteret med til festen.
En indgroet forestilling
Der eksisterer blandt arbejdsgivere tilsyneladende nogle indgroede forestillinger om, at det ikke er værd at bruge ressourcer på at lære seniorer op, fordi ”de snart holder op”. Der kan også være en indgroet forestilling om, at ældre medarbejdere måske er mindre føjelige og mere egenrådige end yngre medarbejdere, der er villige til at ofre mere for karrieren.
Men dermed glemmer arbejdsgiverne samtidig det fundament af stabilitet, som ældre medarbejdere udgør. Meget tyder på, at de er mindre syge. De skal ikke hente børn eller have ”barnets første sygedag”, og de bringer nogle værdier og en viden med sig, som kan være til stor gavn for en arbejdsplads og arbejdsmiljøet.
En forudsætning for flere seniorer i arbejde er derfor, at arbejdsgiverne får ryddet kraftigt op i indgroede fordomme om seniorer. Muligvis kan det blive svært – ikke mindst fordi rekrutteringsbureauer står for mange ansættelser, og de lader til at arbejde med meget snævre skabeloner for den ideelle medarbejder.
Men vi er ikke så naive i Dansk Folkeparti. Vi tror ikke helt på den gode vilje hos arbejdsgiverne. Derfor vil vi gerne hjælpe seniorerne i arbejde gennem fornuftig lovgivning.
Ret til seks måneders dagpenge
Hvis man lytter til dele af regeringen, er det åbenbart nødvendigt med målrettet rekruttering af omkring 50.000 personer fra den tredje verden til det danske arbejdsmarked. Vi er helt uenige. Hvis en virksomhed vil ansætte udenlandsk arbejdskraft, skal den kunne godtgøre, at det ikke var muligt at ansætte en dansk seniormedarbejder i stedet.
Også i det offentlige skal der en holdningsændring til, og den kommer næppe uden en hjælpende hånd fra politisk side. Her skal der afsættes en pulje til at fremme projekter, som kan eksperimentere med udvikling af fleksible stillingstyper, som er målrettet både seniorer og folkepensionister – også blandt sidstnævnte vil mange nemlig gerne arbejde. Men fleksibelt og på nedsat tid.
Endelig ønsker vi, at seniorer, som arbejder efter pensionsalderen skal have ret til seks måneders dagpenge, hvis de bliver ledige. Denne ret har de ikke i dag, og det får mange til at gå på pension i stedet for at søge et nyt job, hvis de bliver ledige. Dagpengene skal med andre ord være en motiverende faktor.
Videncenter skal bekæmpe fordomme
I forbindelse med finansloven for 2023 fik Dansk Folkeparti afsat midler til et uafhængigt videnscenter for seniorer efter norsk forbillede. Videnscentrets hovedopgave bliver at bekæmpe fordomme og synliggøre seniorernes mange ressourcer og kompetencer.
Få gratis nyhedsbrev om politik
Få nyheder om seniorpolitik direkte i din mailboks, når nyheden sker.
Tilmeld dig Faglige Seniorers nyhedsbrev om seniorpolitik.
Det er gratis.
Vi har desuden en lang række andre forslag – som for eksempel højere præmiering af seniorer, der arbejder længere.
Men en væsentlig pointe er, at problemet ikke i første omgang ligger hos seniorerne. Problemerne findes på arbejdsmarkedet og i det omgivende samfund. Derfor skal vi arbejde med holdningsændringer og fjernelse af fordomme.
Det er et stort arbejde. Og arbejdet kræver støtte fra alle.
Hvad mener du?
Hvad er din kommentar til Pia Kjærsgaards ordfører-klumme? Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.
Læs tidligere ordfører-klummer
Her kan du læse tidligere indlæg om seniorer og seniorpolitik fra partiernes ordførere:
Nick Zimmermann, beskæftigelsesordfører (DF): Fastfrys pensionsalderen – for en retfærdig fremtid
Jens Joel, beskæftigelsesordfører (S): S kræver mere retfærdig pension
Maria Duurhuus, ældreordfører (S): Tilliden tilbage til ældre og medarbejdere
Kirsten Normann Andersen, ældreordfører (SF): Et godt liv – også for ældre
Dina Raabjerg, beskæftigelsesordfører (K): Vores seniorer er vigtige for den danske arbejdsstyrke
Karsten Hønge, beskæftigelsesordfører (SF): Værdig tilbagetrækning efter et langt arbejdsliv
Marlene Harpsøe, ældreordfører (DD): Regeringen stikker ældre og pårørende blår i øjnene
Pernille Vermund, ældreordfører (LA): Danskerne fortjener en ældrepleje i verdensklasse
Nick Zimmermann, beskæftigelsesordfører (DF): Finanssektoren diskriminerer seniorerne
Jens Joel, beskæftigelsesordfører (S): Tryghed og muligheder i seniorlivet
Pia Kjærsgaard, ældreordfører (DF): En holdbar seniorpolitik kræver støtte fra alle
Annette Lind, ældreordfører (S): Seniorer tager stort ansvar i vores velfærd
Kirsten Normann Andersen, sundheds- og ældreordfører (SF): Vi mangler personale – ikke penge
Karsten Hønge, beskæftigelsesordfører (SF): Vi vil have et liv før døden
Marlene Harpsøe, ældreordfører (DD): Seniorvenligt arbejdsmarked handler om frihed for den enkelte
Nick Zimmermann, beskæftigelsesordfører (DF): Seniorerne fortjener det bedre
Jens Joel, beskæftigelsesordfører (S): Seniorerne er guld værd
Først publiceret: torsdag 21. december 2023
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 26. december 2023 kl. 16:13