I Dansk Folkepartis udspil ”Ingen skal knokle til man segner” har vi en stribe forslag til et bedre og mere rummeligt arbejdsmarked for seniorer, skriver Nick Zimmermann. Foto: Marie Hald.

Ordfører-klummen: Seniorerne fortjener bedre

Det er et af arbejdsmarkedets skøreste paradokser. På den ene side mangler vi arbejdskraft. På den anden side kan mange ledige i 50erne og 60erne ikke få et job, selv om de gerne vil. Dansk Folkeparti har en stribe forslag til et bedre og mere rummeligt arbejdsmarked for seniorer, skriver beskæftigelsesordfører Nick Zimmermann (DF).

Senest opdateret: fredag 15. september 2023

Da jeg for ni måneder siden blev valgt til Folketinget og blev mit partis beskæftigelsesordfører, var der især én ting, der stod højt på min og Dansk Folkepartis dagsorden: At forbedre forholdene for seniorer.

For det er et af arbejdsmarkedets skøreste paradokser. På den ene side mangler vi arbejdskraft. På den anden side kan mange ledige i 50erne og 60erne ikke få et job, selv om de gerne vil.

Ordfører-klummen

Faglige Seniorer mener, at der er brug for langt mere politisk fokus på seniorerne i Danmark.

Det kan være emner som seniorers muligheder på arbejdsmarkedet, seniorers sundhed, seniorboliger, ældrepleje og meget, meget mere.

Derfor har vi inviteret udvalgte ældre- og beskæftigelsesordførere fra Folketingets partier til at skrive indlæg til "ordfører-klummen" i Faglige Seniorers nyhedsbrev.

Vi ved fra mange undersøgelser, hvor svært det er at være oppe i årene på det danske arbejdsmarked:
• Op mod 40 % af dem, som går på pension, angiver ledighed som en medvirkende årsag.
• 23 % af de ledige i alderen 50+ har følt sig diskrimineret på grund af alder.
• 26 % af ledere under 40 år synes, at det er negativt, hvis en ansøger er 55+.

Siden har jeg hørt mange beretninger om diskrimination af seniorer. Om folk, der skriver hundredvis af ansøgninger, men aldrig kommer til samtale. Om virksomheder, der primært peger på ældre ansatte, når der skal fyres. Om arbejdsgivere, der ikke vil ansætte seniorer, fordi det ikke kan betale sig at lære dem op.

Importere arbejdskraft

Nedslående har det også været at følge dansk politik med ”senior-briller”. For eksempel når regeringen vil afskaffe seniorpensionen– eller når regeringspartierne Moderaterne lancerer et forslag om at uddanne og importere arbejdskraft fra Filippinerne og Indien, fordi der mangler sosu- og sundhedsmedarbejdere.

De burde i stedet – som DF har foreslået – starte med at fokusere på de tusindvis af danske seniorer, som står udenfor arbejdsmarkedet og gerne vil have et job. Eller de tusindvis af personer med et handicap, som sagtens kan bestride et job, men har svært ved at komme ind på arbejdsmarkedet.

Vicencenter skal styrke seniorer

Heldigvis er der også tiltag, der peger den rigtige vej. I den finanslovsaftale, som DF er med i, bliver der endelig gjort noget for seniorerne.

Efter norsk forbillede – og med opbakning fra Faglige Seniorerer – fik DF med i aftalen, at der skal oprettes et uafhængigt videnscenter, der kan styrke seniorerne på arbejdsmarkedet. Formålet er at bekæmpe fordomme og synliggøre seniorernes ressourcer og kompetencer.

Og der andre gode nyheder. Før sommerferien lancerede Fagbevægelsens Hovedorganisation FH et udspil med 16 forslag til at få flere seniorer i job – og i foråret tog Faglige Seniorer et super initiativ, da de lancerede seniorjob.dk, en ny jobportal, hvor der lige nu er over 1000 ledige stillinger. Tak for det!

Ingen skal knokle til man segner

Mit eget parti har også været i offensiven. Vi lancerede i foråret udspillet ”Ingen skal knokle til man segner”. Her kommer vi med en stribe forslag til et bedre og mere rummeligt arbejdsmarked for seniorer.

Få gratis nyhedsbrev om politik

Få nyheder om seniorpolitik direkte i din mailboks, når nyheden sker.

Tilmeld dig Faglige Seniorers nyhedsbrev om seniorpolitik.

Det er gratis.

Lad mig for eksempel nævne:

* Enhver skal, når der er fem år til pensionsalderen, have ret til en fire dages arbejdsuge.
* Enhver skal, når der er to år til pensionsalderen, have ret til en tre dages arbejdsuge.
* Der skal sættes loft over pensionsalderen.
* Seniorer skal have ret til dagpenge, hvis de arbejder efter pensionsalderen.
* Stop aldersdiskriminationen for fleksjob – man skal kunne være i fleksjob efter pensionsalderen.

Vi har også andre forslag. De handler alle om at gøre seniortilværelsen tryg. For det er i alles interesse, at seniorerne behandles ordentligt – både dem, der vil arbejde, og dem, der vil drosle ned.

Hvad mener du?

Hvad er din kommentar til Nick Zimmermanns ordfører-klumme? Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

Først publiceret: mandag 4. september 2023
Artiklen er sidst opdateret fredag 15. september 2023 kl. 11:12

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.