Pernille Vermund er ældreordfører i Liberal Alliance. Foto: Marie Hald

Ordfører-klummen: Danskerne fortjener en ældrepleje i verdensklasse

Danskerne betaler nogle af verdens højeste skatter for en ældrepleje, der langt fra er i verdensklasse. I Liberal Alliance har vi fem principper til at ændre den tendens, skriver ældreordfører Pernille Vermund.

Senest opdateret: onsdag 7. februar 2024

Når vores lønseddel eller pension i slutningen af hver måned tikker ind på e-Boksen, kan vi se frem til at betale nogle af verdens højeste skatter til en af verdens dyreste offentlige sektorer.

Men hvor mange danskere synes også, vi får verdens bedste service?

Kaster man et blik på danskernes holdning til ældreplejen, er det overraskende få.

Ordfører-klummen

Faglige Seniorer mener, at der er brug for langt mere politisk fokus på seniorerne i Danmark.

Det kan være emner som seniorers muligheder på arbejdsmarkedet, seniorers sundhed, seniorboliger, ældrepleje og meget, meget mere.

Derfor har vi inviteret udvalgte ældre- og beskæftigelsesordførere fra Folketingets partier til på skift at skrive indlæg til “ordfører-klummen” i Faglige Seniorers nyhedsbrev.

Mere end hver tredje dansker har nemlig slet ikke eller i mindre grad tillid til, at de som ældre kan få den nødvendige hjælp fra det offentlige, hvis de får brug for det, og 51 procent af danskerne mener slet ikke eller i mindre grad, at ældre, der modtager hjemmepleje, får tilstrækkelig pleje og omsorg.

Det er der en god grund til. For vores ældresektor er et af de steder, hvor serviceydelsernes kvalitet langt fra står på mål med den pris, vi betaler.

Det vil vi gerne lave om på i Liberal Alliance, og derfor har vi udviklet fem principper for god ældrepleje, som vi vil tage med til forhandlingsbordet, når der inden længe skal laves en ny ældreaftale.

1 De offentlige plejehjem skal frigøres fra den kommunale spændetrøje

I dag er de offentlige tilbud indenfor ældrepleje præget af ensretning.

Men præcis ligesom alle andre mennesker er Danmarks ældre selvfølgelig også forskellige, og derfor giver det god mening, at de har forskellige behov.

Derfor vil vi i Liberal Alliance placere driftsansvaret hos plejehjemmene selv, så de ældres behov lettere kan imødekommes.

Det giver nemlig god mening, at dem, der selv arbejder med de ældre og kender deres behov, står for at skrue velfærdstilbuddene sammen – som alternativ til de kommunale kasseløsninger, der ikke tager højde for den enkeltes behov.

2 Alle ældre skal kunne fravælge det offentlige tilbud

I lang tid har borgerlige partier forsøgt at gennemføre bedre muligheder for frit valg, så de ældre har muligheden for at stemme med fødderne og fravælge de plejehjem, der ikke leverer en god service.

Men når næsten alle de kommunale plejehjem er ens, kan man ikke bruge et frit valg til så meget.

Derfor vil vi i Liberal Alliance arbejde for, at der skal være private plejehjem i alle kommuner.

Hos de kommuner, der ikke formår at tilbyde et ikke-offentligt alternativ, skal hammeren falde, og deres bloktilskud skal reduceres.

3 Konkurrence på lige vilkår

Når virksomheder har monopollignende tilstande, afføder det højere priser og dårligere service, fordi de ikke er underlagt konkurrence fra andre virksomheder.

Det samme er selvfølgelig tilfældet, når der ikke er konkurrence i ældreplejen. Men konkurrence er ikke noget værd, hvis den ikke er præget af gennemsigtighed.

Derfor vil vi i Liberal Alliance skabe transparens i ældresektoren, så de ældre lettere kan få den nødvendige viden om deres rettigheder og valgmuligheder.

Det skal være offentligt tilgængeligt, i hvilken grad det enkelte plejehjems beboere og deres pårørende er tilfredse, så de ældre kan træffe beslutninger på et oplyst grundlag.

4 Bureaukratiet skal nedbringes

Blandt personalet hos plejehjemmene synes tre ud af fire medarbejdere, at de bruger for meget tid på dokumentation. Hvis de ansatte ikke har tid til at være der for de ældre, fordi de skal spilde store dele af deres arbejdsdag på unødigt bureaukrati, har vi et problem.

Politikerne skal lægge en dæmper på reguleringsiveren og udvise tillid overfor de ansatte til, at de godt kan udføre deres arbejde uden at skulle bruge hele arbejdsdagen med næsen i papirerne.

5 Ældre skal kunne tilkøbe ydelser

Hvis vi giver plads til, at ældre med bestemte behov har muligheden for at tilkøbe ydelser – i stedet for at alle skal have den præcis samme service – vil vi i højere grad kunne sikre, at de ældre bliver tilfredse.

Dette skal selvfølgelig gøres på en måde, hvor der er et minimumsniveau af service for alle, så det ikke kun er de mest velstående, der får en god ældretilværelse.

Men med skræddersyede tilbud til den enkelte ældre, vil vi lettere sikre, at den enkeltes behov bliver mødt.

Vi glæder os til forhandlinger

De nuværende problemer i ældreplejen kommer ikke til at forsvinde som dug for solen med et pennestrøg fra et flertal i Folketinget. Men med disse principper som rettesnor for fremtidens ældrepleje, tager vi et stort skridt i retningen mod en mere værdig behandling af vores ældre. 

Så kære regering. I Liberal Alliance glæder vi os til forhandlingerne, og vi håber, I vil være lydhøre overfor at prøve noget nyt, så vi kan vende den nuværende udvikling.

Hvad mener du?

Hvad mener du?

Hvad er din kommentar til Pernille Vermunds  ordfører-klumme? Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

Først publiceret: mandag 5. februar 2024
Artiklen er sidst opdateret onsdag 7. februar 2024 kl. 08:59

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.