Et ekstra beskæftigelsesfradrag for seniorer skal gøre det mere attraktivt at arbejde efter folkepensionsalderen.

Ældreorganisation: Sådan får vi op mod 50.000 flere seniorer i job

Op mod 50.000 flere seniorer kan fastholdes i job i stedet for at gå på pension, lyder det fra Faglige Seniorer. Ekstra beskæftigelsesfradrag er et af de forslag, der skal forbedre vilkårene for seniorerne på arbejdsmarkedet.

Senest opdateret: søndag 14. november 2021

Der er brug for de mest barkede, rynkede, og rutinerede hænder i virksomhederne. Beskæftigelsen i Danmark er tårnhøj og arbejdsløsheden den laveste i 12 år. Det skaber en unik mulighed for at vi kan få flere seniorer på arbejdsmarkedet.

Sådan lyder det fra Faglige seniorer, der præsenterer 8 indsatser for bedre vilkår for seniorerne på arbejdsmarkedet. Det sker under overskriften “Seniorerne kan mere”.

8 indsatser for seniorer i job

Faglige Seniorers forslag til 8 indsatser for bedre vilkår for seniorerne på arbejdsmarkedet.

1. Gode lokale aftaler giver flere seniorjobs.
2. En fælles jobbank for seniorerne.
3. Jobcentrene skal etablere en særlig rådgivning til seniorer.
4. Gode overgange - særlig rådgivning. Bedre information om pension.
5. Giv et særligt beskæftigelsesfradrag til seniorer.
6. Nedsæt de sammensatte marginalskatter for seniorer.
7. Bedre arbejdsmiljø giver bedre tilbagetrækning.
8. Flere og bedre efteruddannelsesmuligheder for seniorerne.

Du kan læse hele oplægget "Seniorerne kan mere" og en uddybning af de 8 indsatser HER

“Vi skal i Danmark rette fokus på dem, som gerne vil arbejde. Seniorerne kan mere. Derfor har vi brug for en ny sammenhængende strategi for et styrket seniorarbejdsmarked, som både understøttes af arbejdsmarkedets parter, virksomheder og seniororganisationer,” siger direktør i Faglige Seniorer, Palle Smed.

Nyt beskæftigelsesfradrag

Blandt forslagene i udspillet fra Faglige Seniorer er indførelsen af et ekstra beskæftigelsesfradrag for seniorer, der arbejder efter folkepensionsalderen.

”Vi skal reducere den alt for høje modregning i pensionerne, hvis personer arbejder parallelt med modtagelse af folkepension. Vi foreslår et særligt beskæftigelsesfradrag oveni det almindelige beskæftigelsesfradrag, hvis man arbejder efter pensionsalderen. Det vil styrke det økonomiske incitament”, siger Palle Smed.

”Vi har også brug for at synliggøre seniorarbejdsmarkedet. Derfor foreslår vi, at der i jobcentrene etableres et jobmatchingssystem, hvor særligt seniorer kan finde jobåbninger til dem. Og det er også et sted, hvor arbejdsgiverne målrettet kan ansøge om folk fra den ældre og erfarne arbejdskraft.”

Op til 50.000 flere seniorer i job

Seniorbeskæftigelsen er fordoblet i løbet af de seneste 12 år. Men det er muligt at få endnu flere i job og nå en beskæftigelsesfrekvens i nærheden af det det niveau, der er gældende for den øvrige erhvervsaktive befolkning, lyder det fra Faglige Seniorer.

Potentialet fra seniorerne kan være helt op til 50.000 flere i job enten på fuld tid eller deltid, viser en analyse fra regeringens Seniortænketank, der aflagde rapport i efteråret 2019.

”Vi skal især øge beskæftigelsen blandt seniorer lige før og lige efter pensionsalderen. Her halter vi efter Norge og Sverige”, siger Palle Smed.

Partnerskab skal skubbe udviklingen

Faglige Seniorer foreslår med udspillet, at der nu tages initiativ til en samlet handlingsplan og et partnerskab blandt aktørerne, som kan skubbe udviklingen i den rigtige retning.

“Vi har behov for systematisk viden om seniorerne på arbejdsmarkedet. Hvor mange har arbejde på fuld tid eller på deltid. Hvad er beskæftigelsesfrekvensen og hvor meget bidrager seniorerne til det samlede arbejdsudbud? Det samlede partnerskab skal s to gange årligt følge op på udviklingen,” lyder det fra Faglige Seniorers direktør.

 

Først publiceret: onsdag 6. oktober 2021
Artiklen er sidst opdateret søndag 14. november 2021 kl. 10:45

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.