Peter Lautrup-Larsen: Trumps udtalelser kan blive Mettes comeback
Nu trækker Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne på samme hammel. Kriseregeringen er igen tilbage efter Trumps udtalelser, skriver politisk kommentator Peter Lautrup-Larsen.
Senest opdateret: fredag 10. januar 2025
Lad det være sagt straks. Statsminister Mette Frederiksen havde naturligvis ikke håbet på ballade om Grønland og krise mellem Danmark og USA efter Donald Trumps udtalelser, hvor han ikke udelukker at bruge militær eller økonomisk magt for at få sin vilje.
Men når nu dramaet er en realitet, giver det hende og SVM-regeringen en uventet mulighed for et comeback i vælgernes bevidsthed.
Peter Lautrup-Larsen
Peter Lautrup-Larsen har 40 år bag sig på Christiansborg. I 1980’erne som pressechef/spindoktor hos De Radikale. Derefter skrivende journalist og blandt andet politisk redaktør på De 3 Stiftstidender/JydskeVestkysten. De seneste 20 år som politisk reporter og analytiker på TV2.
Han har stadig rekorden for flest gange at have vundet konkurrencen som ”Ûberbesserwisser” i det populære politiske program Besserwisserne på TV2/News, hvor han derfor er udnævnt som ”Æresbesserwisser”.
Peter Lautrup-Larsen gik på pension efter som sidste opgave på TV2 at have dækket Rigsretssagen mod Inger Støjberg.
Han holder nu foredrag om aktuel politik eller om de 40 år med anekdoter om begivenheder og personer ”Fra Schlüter til Støjberg”.
Du kan få Peter Lautrup-Larsen og andre ud til foredrag i din klub eller forening gennem Faglige Seniorer.
Mønstret fra corona-tiden gentager sig. Indholdet er naturligvis et helt andet, men den udøvende magt ligger hos Mette Frederiksen og den øvrige regering. Som dengang står oppositionen på sidelinjen og må vente på at blive tilkaldt til orientering for partilederne i statsministeriet. De kan rådgive, men har reelt ikke andet valg end at støtte hende og regeringen i dens beslutninger.
Situationen råber på sammenhold og samarbejde. Enhver offentlig kritik af statsministerens og SVM-regeringens fremfærd risikerer – og med rette – at blive udlagt som at svække den danske forhandlingsposition over for den tiltrædende amerikanske præsident.
Jagter billige point
Socialdemokratiets politiske ordfører Christian Rabjerg Madsen har således allerede i Berlingske fredag 10. januar uden direkte at sætte partinavne på – men alligevel så det ikke kan misforstås – kritiseret Liberal Alliance og De Konservative for netop det, efter de har efterlyst en tidligere og hårdere reaktion fra Mette Frederiksen. Rabjerg mener, de ”jagter billige point”.
Svaret fra Liberal Alliances formand Alex Vanopslagh er nok så sigende, når han nøgternt blot konstaterer, at statsministeren nu reagerer, som han har efterlyst. Det er at lægge låg på partipolitisk fnidderfnadder og Rabjerg stikker derfor sikkert piben ind for ikke selv at save i den gren, han sidder på.
Samtidig må de fire blå partier – Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne, De Konservative og Dansk Folkeparti – nok holde krudtet tørt og vente med den offensiv mod Socialdemokratiet og regeringen, som de ellers klogt og opsigtsvækkende indledte i det nye år med annoncer om blåt samarbejde. Lige nu interesserer ingen sig for det.
Ondskabens akse
Så gør det nok mindre for Mette Frederiksen, at det samme gælder hele den debat om pensionsalderen, hun selv satte på dagsordenen for et halvt år siden for at få vind i de socialdemokratiske sejl som en slags valgtema i utide. Noget, som mest af alt fik uenigheden i den med hendes ord ”mærkelige” trepartiregering til at bryde ud for alle at se. Den debat er i lyset af Grønland og Trump om ikke glemt, nu gemt væk.
Nu trækker Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne på samme hammel. Kriseregeringen er igen tilbage.
Opgøret med Donald Trump om Grønland var ikke en del af statsministerens nytårstale, da hun talte om ”ondskabens akse”. Det var Rusland, Kina, Iran og Nordkorea, men facit er det samme.
Selv om USA er og bliver Danmarks vigtigste allierede, så må vi og det øvrige Europa nu opruste for at klare os selv. Det kan godt være, at Danmark for at par år siden traf den historiske beslutning at tillade amerikanske soldater på dansk jord og især Bornholm, men vi kan ikke regne med som en selvfølge, at Donald Trump sender dem, hvis krigen rykker tættere på.
Kan vende meningsmålinger
Mette Frederiksen, Venstres Troels Lund Poulsen og Moderaternes Lars Løkke Rasmussen er naturligvis fuldt bevidste om, at de nu har muligheden for at vende meningsmålingerne og vinde tabte vælgere tilbage.
Opgøret om Grønland var ganske vist ikke forudset, da de dannede SVM-regeringen i december 2022, men argumenterne dengang om en usikker tid og nødvendigheden af en bred regering over midten kan de nu gentage som en slags ”hvad sagde vi”. De kan bare ikke bruge det til ret meget her og nu. Respekten for embedet og alvoren i sagen vejer givet tungere end popularitetsjagt.
Alle spekulationer om et hurtigt folketingsvalg kan man godt lægge til side. En opslidende dansk valgkamp midt i krisen med USA om Grønland med magtkamp om, hvem der skal lede Danmark de næste fire år, mens Donald Trump er præsident, vil naturligvis være halsløs gerning. Signalet vil være helt modsat det sammenhold, som statsministeren og regeringen appellerer til.
Bimler med valgklokken
Folketingsvalget kommer først, når en forhandlingsløsning med Donald Trump er på plads. Og med grønlænderne ikke at forglemme.
Få gratis nyhedsbrev om politik
Få nyheder om seniorpolitik direkte i din mailboks, når nyheden sker.
Tilmeld dig Faglige Seniorers nyhedsbrev om seniorpolitik.
Det er gratis.
Det kan tage tid, men nok ikke de fulde 21 måneder, inden vi under alle omstændigheder skal til stemmeurnerne. Et godt bud er en valgdato i forsommeren næste år.
Når Mette Frederiksen igen bimler med valgklokken, vil det formentlig ikke være Grønland og Donald Trump, som tager dagsordenen. Vælgerne vil igen lade deres kryds afgøre af spørgsmål om klima, inflation, folkepensionens størrelse, skattelettelser og alt det andet, som vi er vant til. Men også af opfattelsen af politisk lederskab.
Statsministeren og regeringspartierne vil sandsynligvis stå et andet og mere styrket sted end for få dage siden.
Er du enig eller uenig med Lautrup-Larsen?
Har Peter Lautrup-Larsens ret eller uret, når han skriver, at Trumps udtalelser kan blive Mette Frederiksens comeback?
Din holdning er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.
Læs Peter Lautrup-Larsens klummer
Peter Lautrup-Larsens skriver klummer med politiske analyser for Faglige Seniorer. Læs tidligere klummer her:
Trumps udtalelser kan blive Mettes comeback
Hvem vil være blå statsminister?
SVM-regeringen må overveje at genindføre Store Bededag
Om EU-valget: Partiledernes valgkamp
Her er det, der afgør dansk politik
Vanopslagh som statsminister er vitterligt vås
Danskerne har ikke taget regeringen til sig
Historisk løft af velfærden eller nedskæring?
Tidlig bogstavleg udstiller regeringen
Tiden går: Når regeringen det, den vil?
Kan statsministeren få ånden tilbage i flasken?
Rygterne om Mette, Løkke og Ellemann
Mettes regering udfordrer velfærden
Hvem er Mettes modkandidat til statsministerposten
Ny virkelighed i dansk politik
Alle må forholde sig til Løkke
Valgkamp på den politiske midte
Politisk drama i tre akter venter forude
Statsministeren kan stadig handle – og overraske
3 bud på, hvornår valget kommer
Den sædvanlige EU-historie – og dog
Først publiceret: fredag 10. januar 2025
Artiklen er sidst opdateret fredag 10. januar 2025 kl. 13:00